Duizend potjes jam maken is wel even wat anders dan een kantoorbaan

Rubriek: Made in Zeeland

Image

Een gedeelte van het assortiment en een siepje in Monique’s handen

Al van kleins af aan hielp Monique de Winter haar ouders in de wijnmkerij, een stukje verderop. Opgegroeid met de zwarte bes, was het dan ook niet verrassend dat ze in 2005 de jammakerij ‘t Siepje overnam. Die werkt tot de dag van vandaag samen met de vroegere wijnmakerij van haar ouders. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in de typisch Zeeuwse zwarte bes.

‘t Siepje werd opgericht in 1993 door de gemeente Borsele om mensen met een uitkering werk aan te kunnen bieden. Een aantal jaren later werd de jammakerij zelfstanding. Toen de toenmalige eigenaresse in 2004 stopte, besloot Monique de zaak over te nemen. “Ik vond het wel spannend, want ik wist natuurlijk niet zeker of alles wel goed zou gaan”, vertelt ze. Gelukkig zijn de afgelopen jaren goed verlopen voor Monique en heeft ze zelfs de jammakerij kunnen uitbreiden. In 2008 besloot ze naar een nieuwe locatie te verhuizen. “Ik wilde graag dichterbij huis werken en meer ruimte hebben om workshops te organiseren.” In 2011 werd er ook nog een winkelgedeelte toegevoegd aan de jammakerij.

De voornaamste producten die in ‘t Siepje worden gemaakt zijn jam, chutney, kruidenazijn en dessertsaus. De basis van deze producten is de zwarte bes, een echt streekproduct. In de gemeente Borsele wordt 75 procent van de Nederlandse zwarte bessen verbouwd. Toen vroeger de bessen nog met de hand werden geplukt, werden ze verzameld in een ‘Siepje’, de Zuid-Bevelandse benaming voor het mandje waar ze ingegooid werden.

Monique maakt alle producten handmatig zelf met af en toe hulp van haar man en een vakantiekracht. Ze maakt gemiddeld duizend potjes per jaar het hele jaar door. “Doordat de zwarte bessen ingevroren kunnen worden, ben ik niet afhankelijk van de oogst en kan ik op elk moment jam maken.” Hoewel het werk soms erg druk kan zijn, vindt Monique het nog steeds leuk om te doen. “Als eigen baas is het natuurlijk hard werken, maar ik geniet er nog steeds van. De tijd vliegt vaak voorbij wanneer ik bezig ben.”

In het winkeltje bij ‘t Siepje worden buiten de eigen producten ook nog andere streekproducten verkocht, zoals zwarte bessenbonbons en Zeeuwse kaas. Dit is tot stand gekomen doordat de winkel in 2011 is aangesloten bij de landwinkelco√∂peratie, een samenwerkingsverband tussen boerderijwinkels. Hierdoor worden ook Monique’s producten in heel Zeeland en zelfs in de rest van Nederland verkocht.

Adres: Beeldhoeveweg 2, ‘s-Heerenhoek

Openingstijden: Donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Of op afspraak.

Voor meer info: www.jammakerijsiepje.nl

Image

Monique maakt azijn

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s