De filosofie is gewoon lekker bezig zijn

Kinderen spelen haast niet meer buiten, bedachten ze bij Zeeland Buitenland. Het attractiecentrum aan de Brouwersdam biedt daarom allerlei activiteiten aan, van abseilen tot zwerftochten met hindernissen. Ook leuk voor volwassenen trouwens.

Aaah nee, ik ga vallen!”, schreeuwt een jongen die zich worstelend probeert staande te houden. Hij staat boven het water met zijn voeten op één touw en houdt met zijn handen een ander hoger touw vast.

Een groepje jongens staat aan de andere kant van het water de jongen toe te joelen. “Doorlopen, sneller!” En ja hoor, de jongen gaat vol onderuit. Na kopje onder geweest te zijn, komt de jongen boven en lacht met zijn vrienden mee.

Ongeveer tacthig kinderen van de eerste klas van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs uit Rotterdam zijn op sportkamp bij Zeeland Buitenland aan de Brouwersdam. “We zijn hier met de kinderen van het topsport en highschool-programma van onze school”, legt de twaalfjarige Milan uit. Hij is in een groepje van ongeveer vijftien jongens de zwerftocht met hindernissen aan het doen. “Ik vind het een erg leuk complex, waar je veel coole dingen kunt doen.”

Af en toe in het water vallen is volgens Milan ook helemaal niet erg. “In het water vallen hoort er gewoon bij en elkaar er af en toe stiekem in duwen is ook wel erg leuk!”, zegt hij lachend. Azar (12) is het hier wel mee eens. “Aan de touwen hangen en nat worden is erg leuk. Je bent gewoon zo lekker bezig.”

“En dat is nou juist ook onze filosofie”, legt Jolanda van Rijswijk uit, gastvrouw van Zeeland Buitenland, “lekker bezig zijn.” Jolanda meent dat kinderen niet veel meer écht fysiek bezig zijn in de buitenlucht. “Kinderen spelen haast niet meer. Hier kunnen ze genieten van het echte buiten spelen!”

Zeeland Buitenland bestaat al acht jaar, waarin het een aantal keer is uitgebreid. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het samenbrengen van mens en natuur en heeft een focus op bewegen, ervaren en leren. Deze zomer kun je er gaan klimmen en abseilen, je kunt een zwerftocht met hindernissen maken, het hoogteparcours trotseren, boogschieten en kanovaren.

En wie denkt dat dit alleen voor kinderen leuk is, heeft het mis. Er komen regelmatig groepen volwassenen voor bijvoorbeeld teamtrainingen of bedrijfsuitjes. “We organiseren activiteiten voor jong en oud”, legt Jolanda uit. “Alle doelgroepen zijn welkom. De samenstelling van activiteiten wordt op maat door ons gemaakt, kijkend naar de behoeften van de klant.”

De organisatie werkt ook vaak samen met zorggroepen, waarbij een dergelijke flexibele aanpak wel noodzakelijk is. “We hebben altijd oog en oor voor kinderen met problemen. Zorg voor het kind staat bij ons hoog in het vaandel.”

Een tijdje geleden was er nog een groep slechtziende kinderen op het terrein voor een middag vol activiteiten. “Zo’n groep hebben we ongeveer één keer per jaar”, vertelt Jolanda. “Dat is vaak weer een leermoment voor ons, want hoe ga je die kinderen uitleggen wat ze precies moeten doen wanneer de uitleg die je geeft normaal erg visueel ingesteld is?”

Gelukkig lukte het de instructeurs uiteindelijk wel om de kinderen goed te begeleiden. “Het is geweldig om te zien hoe ook deze slechtziende kinderen van de activiteiten kunnen genieten. Ze bouwen ook gewoon vlotten en doen aan alles mee!” Hiermee laat Jolanda nog eens zien dat de organisatie erg flexibel is ingesteld. “De belevenis is voor elke groep anders, niks is hier standaard.”

De jongens van het Thorbecke Voortgezet Onderwijs uit Rotterdam klauteren ondertussen lekker door de mooie natuur verder op hun zwerftocht. Uitdagingen, daar houden deze sportievelingen wel van. “Het slingeren vind ik toch wel het leukst, omdat het lekker hoog en moeilijk is”, zegt Jovan (12). Waarna hij met zijn vrienden weer lachend, vallend en springend in het water verder gaat.

Genieten op hoog niveau

Eén van de activiteiten die je deze zomer kunt doen bij Zeeland Buitenland is het hoogteparcours. Geen activiteit voor mensen met hoogtevrees! Het parcours bestaat uit verschillende hoogtes, van drie tot tien meter, en gaat in een ronde. De onderdelen hebben verschillende moeilijkheidsgraden.

Een instructeur legt je eerst uit hoe je met de uitrusting om moet gaan, zodat je veilig over het parcours kunt. Op elk punt tijdens het parcours moet je er namelijk voor zorgen dat je jezelf veilig vastzet. Mocht het fout gaan, dan blijf je ten minste in de lucht hangen. Maar niet gevreesd, gelukkig is het nog nooit serieus fout gegaan. “Er is nog nooit iemand van het parcours naar beneden gevallen”, verzekert instructeur Stefan, die al enkele jaren bij Zeeland Buitenland werkt.

Na deze korte introductie is het tijd om het parcours te betreden. Eenmaal vastgeklipt, kun je beginnen. Er zijn onder meer een net waar je langs moet klimmen, verticale boomstammetjes die aan touwen vast zitten waar je over heen moet lopen en twee touwen waar je als duo balancerend over heen moet gaan.

Hoewel sommige onderdelen wat moeilijker zijn dan andere, heb je voor allemaal je concentratie nodig om goed evenwicht te blijven behouden. Gelukkig kun je na elke hindernis op een platformpje even bijkomen. En vergeet dan vooral ook niet te genieten van het prachtige uitzicht op de natuur om je heen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s