De Westpoort en de bourgondische sfeer maken Sluis het bezoeken waard

Rubriek: Ambassadeur van…

In deze serie neemt een kenner van een Zeeuws dorp of stadje ons mee naar zijn of haar favoriete plekjes. Vandaag gaan we in Sluis op stap met stadsgids Diane Gijsel.

Image

Diane bij de Westpoort

Diane Gijsel (61) woont ongeveer 40 jaar in Sluis en is al 25 jaar stadsgids voor de VVV. Ze kent de kleine stad inmiddels door en door. Wat zijn de pluspunten van Sluis volgens Diane?

Mooiste plekje – Het uitzicht vanaf de oude Westpoort is bij uitstek Diane’s favoriete plekje in Sluis. “De Westpoort geeft een geweldig uitzicht over de wallen.” Elke dag probeert ze een ronde te wandelen langs de gerestaureerde wallen met een korte stop bij de Westpoort. “Als ik dan weer thuis kom, voel ik me zo kalm. De omgeving is een echte oase van rust.”

Terrasjes – Eén favoriet terras uitkiezen vindt Diane erg moeilijk. “Er zijn gewoon zoveel leuke en gezellige terrasjes hier in het stadscentrum.” Diane gaat dan ook vaak naar verschillende toe. “Op de Markt heb je het uitzicht op het Belfort, dat is natuurlijk erg mooi, maar ook het Walplein, de Kaai en het Moleneind zijn erg gemoedelijk.”

Restaurants – De keuze voor een restaurant is, legt Diane uit, natuurlijk afhankelijk van waar je zin in hebt. “In het mosselseizoen ga ik graag naar De Frietstal. Als ik zin heb in tapas en een meer Franse keuken, kies ik voor ‘t Zwin. Maar er zijn zoveel goede restaurants in Sluis!”

Winkels – Het winkelaanbod in Sluis is erg groot en gevarieerd. Er zijn weinig grote winkelketens en veel familiezaakjes. Dit vindt Diane erg fijn. “Het personeel in de familie winkels is vaak erg vriendelijk, want iedereen kent elkaar. Je bent geen nummertje.”

Favoriete bezienswaardigheid – “Dat is het belfort!”, zegt Diane meteen. Het belfort is gebouwd aan het eind van de veertiende eeuw en is de enige in Nederland. “Het is zo’n mooi en prestigieus gebouw!” Het belfort wordt nu gerenoveerd. Binnenkort komt er een stadsmuseum, een taalcentrum over ‘woordenboekman’ Van Dale en het VVV-kantoor in.

Verborgen plekje – Een onopvallend plekje is het restant van de Middeleeuwse stadsmuur met schietgaten erin. “Je loopt hier makkelijk voorbij, hoewel het toch een onderdeel is van een interessant stukje Sluise geschiedenis.”

Image

Waarom Sluis bezoeken? – Buiten het gevarieerde winkelaanbod, de cultuur en natuur, vindt Dianede gezelligheid en de bourgondische sfeer belangrijke pluspunten. “Als inwoner van Sluis heb je een constant vakantiegevoel en als toerist voel je je meteen erg welkom”, spreekt ze uit ervaring.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s