Spektakel en sensatie boven het water

Bij Schotsman Watersportcentrum kun je nu flyboarden, een nieuwe hype onder de watersporten. Door een waterstraal aangedreven ga je vliegend over het water vooruit. Na enige oefening kan de flyboarder indrukwekkende capriolen uitvoeren.

Verslaggeefster Kristy Evers kijkt toe hoe instructeur Marco spectaculair de lucht in gaat. oto's Johan van der Heijden

Verslaggeefster Kristy Evers kijkt toe hoe instructeur Marco spectaculair de lucht in gaat. foto Johan van der Heijden
Van: http://www.pzc.nl/extra/zomerkrant/flyboarden-geeft-een-kick-1.3906948

Wil je net als Superman over het water gaan? Ben je niet bang aangelegd? En houd je van water? Dan is flyboarden misschien iets voor jou! Deze nieuwe sensatie is sinds kort ook in Zeeland te beleven. Sinds een paar weken biedt Schotsman Watersportcentrum in Kamperland aan het Veerse Meer deze watersport ook aan.

Het concept van flyboarden is ongeveer een jaar geleden ontwikkeld door de Fransman Frans Zapata. Omdat jetskiën wel erg standaard werd, besloot de ex-jetskiwereldkampioen en jetski-ontwerper een nieuwe watersport te ontwikkelen. Tijdens het flyboarden sta je met je voeten op een board en hou je met je handen twee hendels vast om je evenwicht te behouden. Een jetski blijft altijd in de buurt, omdat de motor daarvan de sleutel is tot het omhoog gaan van de flyboarder. In plaats van dat de motor de jetski zelf aandrijft, wordt deze kracht nu geprojecteerd onder het board waar de flyboarder op staat. Dit wordt gedaan door middel van een slang die de waterscooter en het board verbinden. Het resultaat is dat (na enige oefening) de flyboarder de lucht in gaat, wat vaak een indrukwekkend plaatje geeft.

Bij het Schotsman Watersportcentrum waren ze snel geïnteresseerd in de nieuwe sport. “Vorig jaar begonnen de eerste filmpjes op internet te verschijnen. Dat beloofde veel, dus hebben we het daarna goed in de gaten gehouden”, legt Diane Dunlop uit, eigenares van Schotsman. Flyboarden past perfect in het plaatje van de watersporten die ze bij het bedrijf aanbieden. “Veel van onze activiteiten draaien om het beleven van een kick”, legt Diane uit. “We hebben als doel mensen een sensationeel gevoel op het water te geven op een veilige manier.”

Diane richtte het bedrijf samen met haar man in 1999 op. Ze begonnen met alleen een waterskibaan. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een bedrijf met horecagelegenheid, verhuurwinkel en verscheidene watersporten. Naast het nieuwe flyboarden kun je bij Schotsman onder meer wakeboarden, windsurfen en banaanvaren. Ook kun je sinds kort weer duiken in het Veerse Meer, vertelt Diane ons. “Het water is, in tegenstelling tot een tijdje geleden, erg helder. Dit merk je zelfs tijdens de andere watersporten.” Zo kun je de kwalletjes naast je zien zwemmen wanneer je in het water bezig bent.

Flyboarden kun je doen vanaf veertien jaar en ouder. “Jongere kinderen kunnen we niet toelaten, omdat ze veel te licht zijn en dan echt de lucht in worden geschoten”, legt Diane uit.

Bij Schotsman hebben ze voor de rest wel gemerkt dat het tot nu toe vooral mannen zijn die zich aan het flyboarden onderwerpen. “Het is toch wel een echte boy toy, dat flyboarden”, vertelt Diane, “maar stoere meiden zijn ook meer dan welkom natuurlijk.”

Diane was zelf de eerste en tot nu toe enige vrouw die het flyboarden heeft geprobeerd. “Je hebt echt het idee dat je honderd meter de lucht in gaat.” De sport is daarom niet ideaal voor mensen met hoogtevrees. Ook moet je niet bang zijn voor wat sensatie. “Het is echt een watersport voor mensen die eens wat anders willen doen.” Echte risico’s zijn er volgens Diane niet. “Je bent in de handen van twee kundige instructeurs. Zij begeleiden je, houden alles goed in de gaten en bepalen hoe hoog je gaat.”

Eenmaal gerustgesteld is het tijd om het flyboarden zelf eens uit te proberen. Nadat je een wetsuit en reddingsvest hebt aangedaan, nemen instructeurs Arjen en Marco je mee naar het water. Ze helpen je met het vastmaken van de flyboard-outfit. Omdat je voeten daarna vastzitten aan het board, tillen de instructeurs je langzaam het water in. Eén van hen gaat op de jetski verder en de andere blijft bij jou in de buurt zwemmen om je te helpen en instrueren. Nadat je op je rug de basistechnieken van het sturen met je voeten hebt geleerd, leer je vervolgens hoe je rechtop kunt staan. Met de knieën gebogen en vooruitleunend ga je langzaam recht omhoog. Wanneer je je balans goed hebt gevonden, kom je beetje bij beetje steeds hoger boven het water uit. Dit geeft een spectaculair en verslavend gevoel.

Hoewel je zelf in je eerste introducerende vijftien minuten waarschijnlijk niet meters boven het water komt, kunnen de instructeurs je misschien nog even laten zien hoe spectaculair het echte flyboarden eruitziet. Marco geeft een korte demonstratie. Hij kan tot wel negen meter hoog komen. Het water is in dit gedeelte van het meer maar anderhalf tot drie meter diep, dus hoger mogen ze niet. Indrukwekkend ziet het er toch wel uit, al zijn de jongens van Schotsman ook nog niet lang aan het flyboarden. Het is niet verrassend dat er ondertussen al wereldkampioenschappen flyboarden zijn ontstaan. Deze flyboarders vliegen net als Superman, springen als een dolfijn door het water en doen loopings in de lucht.

Vooruit leunend en met de knieën licht gebogen

Vooruit leunend en met de knieën licht gebogen
Van: http://www.pzc.nl/extra/zomerkrant/flyboarden-geeft-een-kick-1.3906948

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s