Lola, Tara en Bimba spinnen net als katten

Bij Neeltje Jans hebben ze drie zeeleeuwen: Lola, Tara en Bimba. Het trio geeft in de zomer elke dag een aantal shows voor publiek. Voor degene die ze wat beter willen leren kennen, kun je ook zwemmen met de zeeleeuwen. Een bijzondere ervaring.

Maartje gaat met Tara langs alle deelnemers, zodat zij kunnen voelen hoe zacht een zeeleeuw is.

Maartje gaat met Tara langs alle deelnemers, zodat zij kunnen voelen hoe zacht een zeeleeuw is.
Van: http://www.pzc.nl/extra/zomerkrant/lola-tara-en-bimba-spinnen-net-als-katten-1.3918802

Voel Tara’s vacht maar eens”, zegt zeeleeuwentrainster Maartje Jongen (31). Ze staat samen met alle acht deelnemers in het waterbassin. Maartje houdt de zeeleeuw in haar armen vast en loopt langs de deelnemers die op een rijtje staan. Iedereen aait Tara zachtjes over haar rug. “Wow, dat is echt zacht”, roept een jonge deelnemer enthousiast. “Veel mensen verwachten niet dat de zeeleeuwen zo’n zachte vacht hebben”, vertelt Maartje aan de groep.

Ze werkt al tien jaar bij Neeltje Jans en is eindverantwoordelijke over de zeeleeuwen. “Ik ben hier ingerold door mijn opleiding dierenverzorging en vind het super”, vertelt Maartje. “Het leukste is dat je samen met de zeeleeuwen leert. Jij leert hen dingen, maar zij jou ook. Ze komen zelf met trucjes. Je merkt dat ze het leuk vinden als wij snappen wat ze willen doen. Zo bouw je een goede band met ze op.” Voordat je met de zeeleeuwen het water in gaat, geeft Maartje de groep wat informatie. Waar komen deze zeeleeuwen vandaan? Wat is het verschil tussen zeehonden en zeeleeuwen eigenlijk? Hoe komt het dat ze allerlei trucjes kunnen? Zeeleeuw Bimba helpt met de demonstratie.

Maartje legt uit dat Zeeleeuwen van zichzelf erg speels en intelligent zijn. “Daarom kunnen en willen ze ook zo graag trucjes leren en ze aan een publiek laten zien. Daar genieten ze van.”

Wanneer je later het water in gaat, beleef je een aantal van hun kunstjes van dichtbij. Zeeleeuw Tara komt bij ons het water in. Ze krijgt eerst de tijd om te wennen aan de aanwezigheid van de mensen in het water. Je kunt naar haar kijken onder het water met een duikbril. Daarna laat Maartje je de vacht van de zeeleeuw voelen en het gebit zien. Opvallend is niet alleen de zachte vacht van de zeeleeuw, maar ook dat ze net als katten spinnen wanneer ze het naar hun zin hebben.

Na vervolgens een dikke pakkerd van Tara gekregen te hebben, is het tijd voor het echte werk. De deelnemers worden één voor één op hun rug gelegd met een uitgestoken hand, liggend in de armen van Maartje. Vervolgens duwt de zeeleeuw Tara je hand vooruit, waardoor je rondjes in het water drijft. “Push, Tara”, roept de tweede trainster, Rebacca Lam, vanaf de kant. “Good girl!”, en ze gooit een visje in Tara’s bek.

Tussendoor is het tijd voor wat trivia. “Weten jullie eigenlijk waar de naam zeeleeuw vandaan komt?”, vraagt Maartje aan de groep. Niemand weet het antwoord. “Wanneer de mannetjes zeeleeuwen op het land zitten en hun vacht opdroogt, kun je zien dat ze net als leeuwen ook manen hebben”, legt ze uit.

Ondertussen is Tara weer naar haar verblijf gebracht en komt Lola, een actief zeeleeuwtje, bij ons in het water. De sprongen en trucjes vliegen je om de oren. Letterlijk. De trainster zet iedereen namelijk met hun armen omhoog neer, waarna Lola twee keer over je heen springt. Dit spettert flink, dus houd je mond goed dicht en je ogen voorzichtig open.

Deze kunstjes leren de zeeleeuwen door middel van positive reinforcement. “Wanneer ze iets goed doen worden ze beloond. Doen ze iets fout, dan negeren we dat. We straffen ze niet.”

Echt gevaar zit er niet aan het werken en zwemmen met zeeleeuwen. “Wij kennen de dieren door en door. Wanneer ze onrustig of hummig zijn trappen we op de rem. Wij hebben dat snel door”, legt Maartje uit. Als ze dus een keer hun dag niet hebben, hoeven ze ook niet mee te doen aan de shows. “Ons programma is zo gemaakt dat we altijd zonder één van de zeeleeuwen kunnen.”

Na alle opwinding en sensatie, geven Lola en Tara samen de deelnemers nog een vette afscheidskus op beide wangen. Iedereen straalt. Genoten is er zeker.

“Het is hier niet zo commercieel als op andere plekken. Het maximum van acht mensen, sprak ons erg aan”, vertelt Renate Bruinsma (40) uit Zwijndrecht. Zij is met een vriendin en hun twee dochters speciaal voor het zwemmen met zeeleeuwen naar Neeltje Jans gekomen. Iedereen zwaait de twee nog even na wanneer Rebecca ze naar hun verblijf brengt. Hierna zwaaien ook Tara en Lola hun vin nog even vrolijk in de lucht terug.

1008945_3351184234132_155455130_o

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s