Marlon zat in zijn luiers al in de tijgerkooi

Circus Belly Wien staat sinds woensdag in Cadzand en is het enige circus in Nederland dat nog wilde dieren heeft. Benieuwd hoe het er achter de schermen aan toegaat? Buiten de showtijden om mag iedereen een kijkje nemen op het terrein.

P1070411

Een aantal kinderen staat dicht tegen het hek geklemd dat om de tijgerkooi staat. Nadat de tijgers een tijdje in de schaduw hebben gelegen, zijn ze nu in beweging. “Kijk, er zijn kleintjes.” Eén van de kinderen wijst naar de kooi. Arnold, de verzorger van de kleine tijgertjes, aait ze door de tralies heen. Eentje geeft kopjes terug en een ander gaat lui bovenop zijn moeder liggen. “Meneer, meneer, zijn ze nou heel zacht?”, roept één van de kinderen. “Dat zijn ze zeker”, vertelt hij trots.

Arnold heeft een passie voor het werken met tijgers. “Vroeger wilde ik altijd al graag een tijger aaien. Uiteindelijk ben ik toen bij dit circus terecht gekomen en er zo ingerold”, vertelt hij.

Belly Wien heeft nu zeven Siberische tijgers, vier grote en drie kleintjes. Zij zijn de grote trekkers van het circus. “In de pauze kunnen mensen met één van de kleine tijgertjes op de foto”, vertelt Arnold. “Maar dit zal niet heel lang meer zijn. Op een gegeven moment worden ze te groot.” Hoewel er risico’s vastzitten aan het werken met tijgers, is het niet heel gevaarlijk, meent Arnold. “Het belangrijkste is dat je niet bang voor ze bent. Dat voelen ze aan.”

Naast de tijgers, is ook de giraffe een echte eyecatcher. Deze staat in een groot weiland boombladeren te eten. Ook zijn er lama’s, Friese paarden, kamelen, een Spaanse stier en een Schotse hooglander.

De afgelopen jaren is er veel kritiek geuit tegen het gebruik van wilde dieren in een circus. De dieren zouden slecht behandeld worden en niet thuishoren in een circus. Het kabinet wil dan ook wilde dieren in het circus verbieden.

Arnold is het hier niet mee eens. “De dieren staan bij ons op nummer één, dan komt het materiaal en heel veel later de mensen pas.” Hij legt uit dat de directeur hier dan ook grote waarde aan hecht. “Hij let erg op dat de dieren goed verzorgd worden en dat alles netjes is. Dat vindt de familie belangrijk. Daarom mag iedereen ook overal rondkijken. We hebben niks te verbergen.”

De eigenaar van het circus is de familie Zinnecker uit Duitsland. Marlon (25) is de zoon van de huidige directeur en zal het later van hem overnemen.

“Ik ben alweer de zevende generatie. Wij groeien allemaal op in het circus. Ik zat in mijn luiers al met mijn vader in de tijgerkooi.” Ergens anders zou hij niet willen wonen. “Dit is het vrije leven. Je bent altijd in een andere stad, ziet nieuwe dingen en leert nieuwe mensen kennen.”

Zelf doet Marlon acts met de giraffe, de kamelen en de Friese paarden. Naast dierenacts hebben ze bij het circus ook een clownsact en verschillende soorten acrobatiek. Mandy (17), dochter van de directeur, doet al zes jaar lang een koorddansact.

“Het geeft voldoening als je ziet dat je de mensen blij maakt met wat je doet. Als zij genieten, geniet ik ook”, vertelt ze. Nadia, de vrouw van Marlon, doet een trapeze-act. “We verdienen niet veel geld, maar we hebben onze hobby als werk en dat is natuurlijk geweldig.”

Het werken en leven bij een circus is een echte familie-traditie. Nadia en Marlon hebben een éénjarig dochtertje, Dylaila. Zij is de jongste telg van de familie en zal ook zeker ingewijd worden in de wondere wereld van het circus.

Naast de familie Zinnecker, reizen er nog twee familie’s en wat medewerkers met het circus mee. Ze zijn in totaal met ongeveer 25 man uit verschillende landen, zoals Roemenië en Tsjechië. Arnold is de enige Nederlander die met het circus meereist. “Ik heb al zes jaar lang contact met dit circus, maar nu reis ik voor het eerst het hele jaar mee”, vertelt hij. Wat hij zo leuk vindt aan het circusleven? “We beleven altijd wat”, legt hij uit. “Een tijd geleden werden we benaderd door de familie van Nina (11), een meisje met kanker. Haar grote wens was een tijgertje te aaien, dus dat hebben we geregeld. Ze had zo’n speciale band met de dieren. Toen ze daarna te ziek werd om naar een show te komen, hebben we het circus in Mill opgezet, waar ze woont. We hebben de eerste show toen aan haar opgedragen. Een halfuur later is ze overleden”, vertelt Arnold, zichtbaar aangeslagen. “Zo maken we bij het circus allerlei verschillende dingen mee. Dat maakt dit werk bijzonder.”

P1070427

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s